Er du træt eller generet af åreknuder?

Åreknuder

Hvis du har synlige og snoede vener på benene, som er 3-4 mm i diameter, har du højst sandsynligt åreknuder. En venes funktion er at føre blod op til hjertet, men når man ikke bruger musklerne i foden og læggen, så forhindrer venerne, at blodet løber baglæns ned i benet igen. Fungerer disse vener ikke, så stiger blodtrykket i venerne, så de udvides og deraf kan åreknuder forekomme.

Efter nogle år kan der opstå misfarvninger omkring anklerne eller i slemme tilfælde skinnebenssår (kun hos 3-5 procent).

Der findes 2 slags åreknuder:

– Primære og sekundære

Primære er hovedsageligt arvelige og årsagen kendes ikke med sikkerhed, men kapperne degenererer

Sekundære opstår ofte efter tilstande med blodprop i benet, der udvikler sig efter nogle år. Veneklapperne kan i nogle tilfælde være beskadiget eller ødelagte, efter blodproppen er væk.

Er åreknuder farlige

15-30 procent af befolkningen rammes åreknuder og de fleste mennesker har ingen gener udover kosmetisk. Mange søger behandling af denne grund, som du eksempelvis kan læse mere om på Kirurgen.dk. Nogle oplever milde symptomer som træthedsfornemmelse samt uro, kramper og kløe i benene. Dette kan opstå, hvis man har stået op i længere tid eller i løbet af natten.  Alt dette kan dog også opstå uden sygdommen.